fredag 9. oktober 2009

Øsende regn i Nepal


Over 40 mennesker er døde, 1000 er fordrevet fra sine hjem, 17 000 familier og mer enn 100 000 personer er berørt av de siste dagers kraftig regnskyll sørvest i Nepal. Nepal Røde Kors arbeider lokalt i de 12 distriktene det er meldt om oversvømmelse med å mobilisere frivillige og ressurser til å ta seg av ofrene.

– De fleste som er berørt av det heftige regnet er fattige. De bor gjerne i dårlig bygde hus som ikke tåler slikt regn, forteller beredskapsjef i Nepal Røde Kors Pitambar Aryal, da vi møtte ham i går på hovedkontoret. Det er travle dager på Disaster Management kontoret for tiden, han forteller at de kontinuerlig arbeider med å få en oversikt over situasjonen samtidig som de mobiliserer helikoptre for å få folk ned fra hustak og trær.

8 distrikt er berørt, de frivillige og ansatte i distriktene har sålangt hovedansvaret for arbeidet, men en del mennesker bor også i fjernere strøk der det er vanskeligere å komme til. Dette er hovedprioritert kartleggingsarbeid nå, og er viktig for å legge opp en strategi for det videre arbeidet med de berørte.

Dersom regnet fortsetter vil utviklingen kunne bli svært uheldig. Det er innhøstingstid i Nepal nå, ris og hvete sto for noen dager siden klare til å bli mat ute på jordene, men mye av dette er nå ødelagt av regnet. – Monsunen skulle vært over for lenge siden, sier Aryal, det voldsomme regnet kommer overraskende på oss alle. Nå må vi prioritere å hjelpe de som har mistet hus og hjem først, vi må forberede nødhjelpspakker med tepper, telt, mat og vann, understreker Aryal, mens han venter på dagens oppdaterte rapport som skal komme nå hvert øyeblikk.

Vi får et kjapt bilde av ham mens han forklarer litt om de berørte områdene, før han blir oppslukt av en epost og vi ser vår besøkelsestid som over for denne gang.

Her kan du støtte Røde Kors sitt internasjonale nødhjelpsarbeid.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar